دعا بدون درود بر محمّد و آل محمّد صلّى اللّه علیه و آله، به اجابت نمى‏رسد

 (2) [کنز العمال 1/ 173] هیچ دعائى بوجود نمى‏آید مگر اینکه میان آن دعا و خداى تعالى، حجاب و مانعى ایجاد مى‏شود و تا بر محمد صلّى اللّه علیه و آله درود نفرستد، دعاى او به اجابت نمى‏رسد و در صورتى که درود بر محمّد صلّى اللّه علیه و آله بفرستد، آن حجاب بر طرف مى‏گردد و دعا وارد مى‏شود و مورد اجابت قرار مى‏گیرد و هر گاه درودى بر محمّد نفرستد، دعا باز مى‏گردد و به اجابت نمى‏رسد. این حدیث را «دیلمى» از حضرت على علیه السّلام روایت کرده است  .

مؤلف گوید: حدیث مذکور را «ابن حجر» در [صواعق ص 88] یاد کرده است و چنین نقل نموده است: «دیلمى» از رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله روایت کرده است که فرمود: دعاى دعاکننده به هدف اجابت نمى‏رسد مگر اینکه پیش از آن، بر محمّد و آل محمد صلّى اللّه علیه و آله درود بفرستد و بگوید  :

 «اللّهمّ صلّ على محمّد و آله  »

 (3) [فیض القدیر 5/ 19] «طبرانى» در «الاوسط» از حضرت على علیه السّلام به‏

روایت موقوف  »

 نقل کرده است. هر گونه دعائى از رسیدن به هدف اجابت ممنوع است مگر آنکه براى اجابت آن، بر «محمّد و آل محمّد صلّى اللّه علیه و آله» درود بفرستد  .

 «هیثمى» رجال سند این حدیث را از ثقات یاد کرده است  .

مؤلف گوید: حدیث مزبور را «متّقى» در [کنز العمال 1/ 214] از «عبید الله بن ابو حفص عیشى» در کتاب حدیثش و «عبد القهار رهاوى» در «اربعین» اش و «طبرانى» در «الکبیر» و «بیهقى» در «شعب الایمان» نقل کرده‏اند  .

 (1) [فیض القدیر 3/ 543] دعاى دعوت کننده از نیل به حضور خدا و اجابت آن، مردود است مگر آنکه بر «محمّد صلّى اللّه علیه و آله و اهل بیت رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله» درود بفرستد. این حدیث را «ابو الشیخ» از حضرت على علیه السّلام روایت کرده است  .

و در شرح آن گفته است: «بیهقى»، حدیث مزبور را از «شعب الایمان» به همان طریق که ذکر شده است، به حدیث مرفوع و موقوف، نقل کرده است. گذشته از این، «ترمذى» هم، آن روایت را از «ابن عمر» با اندک تغییرى روایت کرده است  .

مؤلف گوید: روایتهاى مزبور را دو روایت دیگر تأیید کرده‏اند یکى از آنها، روایتى است که «متّقى» متعرض شده است  .

 (2) [کنز العمال 1/ 181] رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله خطاب به على علیه السّلام فرمود: یا على! هر گاه از پیشآمدى اندوهناک شدى، این دعا را بخوان  :

 «اللّهمّ احرسنى بعینک الّتى لا تنام و اکنفنى بکنفک الذى لا یرام  »

 (این دعا را ادامه داده است تا آنجا که فرموده است  )

 «اسئلک ان تصلّى على محمّد و آل محمّد و بک ادرء فى نحور الاعداء و الجبابرة  »

. این حدیث را «دیلمى» در «مسند الفردوس» از حضرت امیر المؤمنین، على علیه السّلام، نقل کرده است  .

 (3) [ثعلبى در کتاب قصص خود، در قصه حضرت یوسف علیه السّلام ص 157  ]

نقل کرده است، پس از چهار روز که حضرت یوسف علیه السّلام در چاه بود، «جبرئیل» نازل شد و خطاب به او گفت: اى غلام! (غلام فرزند بالغ) چه کسى تو را در میان این چاه انداخته است؟ یوسف علیه السّلام گفت: برادران پدریم مرا در این چاه انداخته‏اند. «جبرئیل» پرسید: چرا و به چه سبب تو را در چاه افکندند؟ در پاسخ گفت: به جهت موقعیتى که نزد پدرم داشتم، بر من حسد ورزیدند و مرا در چاه افکندند. «جبرئیل» گفت: آیا مى‏خواهى از این چاه رهائى پیدا کنى؟ یوسف علیه السّلام گفت: آرى! «جبرئیل» گفت: براى رهائى خودت، از این دعا استفاده کن: «یا

صانع کلّ مصنوع و یا جابر کلّ مکسور و یا حاضر کلّ ملاء و یا شاهد کلّ نجوى و یا قریبا غیر بعید و یا مونس کلّ وحید و یا غالبا غیر مغلوب و یا علّام الغیوب و یا حیّا لا یموت و یا محیى الموتى لا اله الّا انت سبحانک، اسئلک یا من له الحمد یا بدیع السّموات و الارض یا مالک الملک و یا ذالجلال و الاکرام اسئلک ان تصلّى على محمّد و على آل محمّد و ان تجعل لى من امرى و من ضیقى فرجا و مخرجا و ترزقنى من حیث أحتسب و من حیث لا أحتسب  ».

حضرت یوسف علیه السّلام دعاى مزبور را بطورى که «جبرئیل» گفته بود، خواند  .

خداى تعالى او را از چاه و از گزند برادرانش رهائى بخشید و او را به ملک مصر نایل ساخت، که انتظار چنین مقامى را نداشت  !

چگونگى درود بر «محمّد و آل محمّد صلّى اللّه علیه و آله

 (2) مؤلف گوید: در کیفیت درود فرستادن بر «محمد و آل محمد صلّى اللّه علیه و آله» اخبار بسیار و بیشمارى رسیده است و از مراجعه کردن به «الدّر المنثور سیوطى» که در ذیل آیه کریمه سوره احزاب إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ، ابراز داشته، به این حقیقت مى‏رسیم و او بهمین مناسبت از «کعب بن عجره» و «یونس بن خبّاب» و «ابراهیم» و «عبد الرحمن بن ابى کثیر» و مردى از اصحاب رسول اکرم صلّى اللّه علیه و آله و «طلحه بن عبید الله» و «ابو سعید خدرى» و «ابو هریره» و «ابو مسعود» و «عقبة بن عمرو» و حضرت على علیه السّلام و «زید بن ابى خارجه» و «بریده» و «ابن مسعود»، احادیث متواترى، که همگان به نقل آنها پرداخته‏اند، آورده است و ما در این باب به بخشى از آنها اشاره مى‏کنیم.

 (3) [صحیح بخارى‏] در کتاب «دعوات» در باب درود بر پیغمبر صلّى اللّه علیه و آله، به سند خود، از «عبد الرحمن بن ابى لیلى» روایت کرده است که گفت: «کعب بن عجره» با من ملاقات کرد و اظهار داشت آیا مى‏خواهى هدیه‏اى به تو اهداء نمایم؟ در یکى‏

از روزها، در حضور رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله شرفیاب بودیم، به عرض رسانیدیم: یا رسول الله! به ما آموخته‏اید که چگونه بر شما سلام کنیم لیکن از کیفیت درود و صلوات فرستادن بر شما بى‏اطلاعیم! فرمود: در هنگام درود فرستادن بر من، بگویید:

 «اللّهمّ صلّ على محمّد و على آل محمّد کما صلّیت على آل ابراهیم انّک حمید مجید اللّهمّ بارک على محمّد و آل محمّد کما بارکت على آل ابراهیم انّک حمید مجید»

. مؤلف گوید: این حدیث را «بخارى» در کتاب «آغاز آفرینش» و در کتاب «تفسیر» آورده است و «مسلم» هم، در صحیح خود در کتاب «صلاة» در باب درود بر پیغمبر صلّى اللّه علیه و آله پس از تشهّد در نماز، به طرق متعددى نقل کرده است و «نسائى» و «ابن ماجه» و «ابو داوود»، در «صحاح» خودشان و «حاکم» در «مستدرک الصحیحین» و «احمد حنبل» در «مسند» اش و «ابو داوود طیالسى» در «مسند» خود و «دارمى» در «سنن» اش و «بیهقى» در «سنن» خود و «ابو ابراهیم» در «حلیه» و «طحاوى» در «مشکل الاثار» و «خطیب بغدادى» در «تاریخ» خود و گروه دیگر از پیشوایان حدیث، هر یک از آنها حدیث مزبور را به طرق متعددى، از «کعب بن عجره» روایت کرده‏اند.

 (1) [صحیح بخارى‏] در کتاب «تفسیر» در باب فرمایش خداوند متعال إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ به سند خود، از «ابو سعید خدرى» روایت کرده است که گفت: به عرض رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله تقدیم داشتیم کیفیت سلام کردن بر شما را مى‏دانیم لیکن از کیفیت درود فرستادن بر شما اطلاع نداریم؟ رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله فرمود: بگویید:

 «اللّهمّ صلّ على محمّد عبدک و رسولک کما صلّیت على آل ابراهیم و بارک على محمد و على آل محمّد کما بارکت على ابراهیم».

مؤلف گوید: حدیث مزبور را «بخارى» با اندک اختلافى در کتاب‏

 «دعوات» در باب درود فرستادن بر رسول اکرم صلّى اللّه علیه و آله، روایت کرده است و همچنین «نسائى» در [صحیح 1/ 190] و «احمد حنبل» در [مسند 2/ 47] و «طحاوى» در [مشکل الاثار 3/ 73] روایت کرده‏اند.

 (2) [الادب المفرد بخارى ص 93] به سند خودش، از پیغمبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله نقل کرده است که فرمود: کسى که هنگام درود فرستادن بر من بگوید:

 «اللّهمّ صلّ على محمد و على آل محمد کما صلّیت على ابراهیم و على آل ابراهیم و ترحّم على محمّد و على آل محمد کما ترحّمت على ابراهیم و على آل ابراهیم»

، در روز قیامت، به شهادت او گواهى مى‏دهم و از او در پیشگاه خدا، شفاعت مى‏کنم.

   (2) [همان کتاب 1/ 190] به سند خود، از «موسى بن طلحه» روایت کرده است که از «زید بن خارجه» شنیدم گفت: از رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله شنیدم، مى‏فرمود: بر من درود بفرستید و در دعا بکوشید و بگویید:

 «اللهمّ صلّ على محمد و على آل محمد»

 مؤلف گوید: این حدیث را «احمد بن حنبل» در «مسند» و «ابو نعیم» در «حلیة» و «طحاوى» در «مشکل الاثار» و «مناوى» در «فیض القدیر» در متن و شرح، از برخى محدّثان نقل کرده است و «ابن اثیر» در «اسد الغابة» متذکر شده است.

ادامه مطلب ....



*** مارابانظرات خوددرنشرمعارف اهلبیت(ع)یاری دهید***  

نوشته شده توسط شیعه مولا علی (ع)اگر خداتوفیق دهد در یکشنبه 89/10/19 ساعت 11:1 صبح موضوع جایگاه حضرت علی (ع) نزد خداوند | ***استفاده از مطالب باذکرمنبع وفرستادن صلوان باعجل فرجهم مانعی ندارد*** .التماس دعا***لینک ثابت